De wetenschappelijke benaming van de Huismuis is “Mus Musculus Linaeus“.

UIterlijk: De huismuis is lichtbruin tot donker grijs en de buik is lichter van kleur, er komen van allerlei kleur varianten voor ook albino`s, ze hebben een slanke bouw, grote oren, kraalogen en een spitse kop. Een lange dunne staart welke even lang of langer is dan het lichaam. De volwassen huismuis is 7 tot 10 cm. lang en weegt 15 tot 30 gram.

Ontwikkeling: Het leven van een huismuis duurt 1 à 2 jaar, waarin het wijfje 6 tot 10 worpen van ongeveer 6 tot 10 jongen ter wereld brengt. Deze jongen worden kaal en blind geboren en de zoogperiode duurt 3 weken, na 2 maanden zijn de jongen geslachtsrijp en kan alles weer over nieuw beginnen. De uitbreiding van een populatie huismuizen is sterk afhankelijk van het voedsel aanbod en de ruimte/nestgelegenheid.

Leefwijze: De huismuis heeft een enorm aanpassingsvermogen ze passen bijvoorbeeld hun vacht aan , aan de temperatuur, kan goed klimmen en springt ongeveer zo`n 30 cm. hoog, zijn of haar reuk is hun belangrijkste zintuig en ze zien dus heel slecht. Actief zijn ze bij voorkeur snacht`s, dan gaan ze voedsel zoeken, de huismuis is een alleseter met voorkeur voor granen, peulvruchten, noten, en vetrijke spijzen, ze hebben 3 tot 5 gram per dag aan voedsel nodig. Hun schuilplaatsen en nestplaatsen zullen in de buurt zijn van het eten bijvoorbeeld onder vloeren, op zolders, achter beschietingen, meterkasten onder keukenblokken enz.enz. Een familie huismuizen heeft een territorium waarin ze geen andere familie dulden, er bestaat een pikorde in zo`n familie waarin een dominant mannetje de dienst uitmaakt. Een territorium wat vrij komt door een verdelgingsactie zal snel weer ingenomen worden door een andere familie huismuizen, tenzij er voldoende gedaan wordt / is aan weringsmaatregelen. Het opzoeken en dichtmaken van gaten en kieren waardoor huismuizen naar binnen kunnen komen is dus erg belangrijk.

Schade: De schade welke huismuizen in een bedrijf kunnen aanrichten is aanzienlijk, wanneer u een familie huismuizen binnen uw bedrijf heeft kunnen er verschillende schades optreden: Ziekte door besmetting, knaagschade, vervuiling door ontlasting en buiksmeer, irritatie door hun aanwezig. De huismuis is een drager van verschillende soorten ziekten, een paar voorbeelden zijn paratyfus, ziekte van weil en salmonella, deze ziektes en anderen kan hij of zij overbrengen door bijvoorbeeld over het bestek heen te lopen of voedsel zelf te besmetten, u gaat vervolgens eten en wordt ziek. De huismuis is een knaagdier, dit houdt onder andere in dat hun voortanden door blijven groeien en het dus van levens belang is dat ze blijven knagen om hun tanden op maat te houden, dit doen daadwerkelijk overal aan, bijvoorbeeld draden, kabels, hout en elektra e.d. wat enorme storingen of kortsluiting kan geven.Huismuizen hebben een hele slechte sluitspier en poepen en piesen overal waar ze lopen wat een behoorlijke bevuiling en stank kan opleveren, ook hebben ze een onder hun buik een bepaald soort smeer “buiksmeer”wat je te zien krijgt op veel belopen paden en routes, dit is dan een bruin/zwart spoor.

Bestrijding: De bestrijding van huismuizen bestaat uit drie elementen namelijk: Hygiëne, weringsmaatregelen en bestrijding met chemische middelen en met vallen. De hygiëne is enorm belangrijk, wanneer u ervoor zorgt dat uw bedrijf netjes opgeruimd en schoon is ook achter de koelkast en het fornuis e.d. dan heeft de huismuis een minimum aan voedsel en aan nest en schuil ruimten. Weringsmaatregelen zijn net zo belangrijk want wanneer er een bestrijding heeft plaats gevonden tegen huismuizen en er gebeurt niets aan de gaten en kieren waardoor de huismuizen binnen komen dan komt er vrijwel direct een nieuwe familie muizen binnen, dus op zoek gaan naar gaten en kieren in bijvoorbeeld de meterkast, onder de wasbak gaat meestal een afvoer de vloer onder en andere doorvoer openingen nakijken en dichtmaken. Bestrijding van de huismuizen die dan al binnen zitten is noodzakelijk en kan met muizenklemmen en muizenvergif op basis van graan, haver of vet. U kunt dit het beste laten doen door een goed ongediertebestrijdingsbedrijf, bijvoorbeeld Hexapoda Ongediertebestrijding vof., wanneer u hier informatie over wilt hebben vul dan het onderstaand formulier in en mail dit dit naar ons en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een op maat gemaakt ongediertebestrijdingsplan te maken met u en voor uw bedrijf.

Woelmuis >

De wetenschappelijke benaming van de Woelmuis is “Microtidae”

UIterlijk: De woelmuis is geheel aangepast aan een ondergronds leven en heeft een vrije plompe bouw, is meestal licht tot donkerbruin van kleur heeft een stompe snuit en de oren zitten verborgen onder de korte vacht, hebben kleine ogen en korte pootjes.

Leefwijze: leven onder of half ondergronds in uitgebreide gangen stelsels met voorraadkamers en nestkamers, sommige soorten sterk aan water verbonden, het zijn planteneters en leven vaak in groepsverband.

Schade: vooral in de land en tuinbouw kunnen ze plaatselijk veel schade veroorzaken, maar ook in tuinen in woonwijken gelegen in een natuurlijke/bosrijke omgeving.

Bestrijding: vooral met klemmen kan u deze woelmuizen bestrijden.

Bruine rat >

De wetenschappelijke benaming van de Bruine rat is “Rattus Norvegicus Berkenhout“.

UIterlijk: De bruine rat is grijsbruin en de buik is lichter van kleur, er komen van allerlei kleur varianten voor ook albino`s, ze hebben een stevige bouw, oren zijn zichtbaar, een stompe snuit. Een dikke staart welke korter is dan het lichaam. De volwassen bruine rat is 22 tot 30 cm. lang en weegt  ongeveer 500 gram.

Ontwikkeling: Het leven van een bruine rat duurt 2 à 3 jaar, waarin het wijfje 12 tot 15 worpen van ongeveer 6 tot 8 jongen ter wereld brengt. Deze jongen worden kaal en blind geboren en de zoogperiode duurt 4 weken, na 3 maanden zijn de jongen geslachtsrijp en kan alles weer over nieuw beginnen. De uitbreiding van een populatie bruine rat is sterk afhankelijk van het voedsel aanbod en de ruimte/nestgelegenheid.

Leefwijze: De bruine rat heeft een enorm aanpassingsvermogen ze passen bijvoorbeeld hun vacht aan , aan de temperatuur, kan goed klimmen, graven, zwemmen, zijn of haar reuk is hun belangrijkste zintuig en ze zien dus heel slecht. Actief zijn ze bij voorkeur snacht`s, dan gaan ze voedsel zoeken, de bruine rat is een alleseter met voorkeur voor granen, peulvruchten, noten, vis vlees en vetrijke spijzen, ze hebben 15 tot 20 gram per dag aan voedsel nodig. Hun schuilplaatsen en nestplaatsen zullen in de buurt zijn van het eten bijvoorbeeld walkanten, in ruigten, maiskuilen, vuilstortplaatsen en in en rondom gebouwen en woningen. Een familie bruine ratten heeft een territorium waarin ze geen andere familie dulden, er bestaat een pikorde in zo`n familie waarin dominant dominand mannetje de dienst uitmaakt. Een territorium wat vrij komt door een verdelgingsactie zal snel weer ingenomen worden door een andere familie bruine ratten, tenzij er voldoende gedaan wordt / is aan weringsmaatregelen. Het opzoeken en dichtmaken van gaten en kieren waardoor bruine ratten naar binnen kunnen komen en het schoon houden van bedrijfs terreinen, het kort houden van struiken en planten en walkanten is dus allemaal erg belangrijk.

Schade: De schade welke bruine ratten in en rond een bedrijf kunnen aanrichten is aanzienlijk, wanneer u een familie bruine ratten binnen,onder of buitenom uw bedijf heeft, kunnen er verschillende schades optreden: Ziekte door besmetting, knaagschade, vervuiling door ontlasting en buiksmeer, irritatie door hun aanwezig. De bruine rat is een drager van verschillende soorten ziekten, een paar voorbeelden zijn paratyfus, ziekte van weil en salmonella, deze ziektes en anderen kan hij of zij overbrengen door bijvoorbeeld over het bestek heen te lopen of voedsel zelf te besmetten, u gaat vervolgens eten en wordt ziek. De bruine rat is een knaagdier, dit houdt onder andere in dat hun voortanden door blijven groeien en het dus van levens belang is dat ze blijven knagen om hun tanden op maat te houden, dit doen daadwerkelijk overal aan, bijvoorbeeld draden, kabels, hout en elektra e.d. wat enorme storingen of kortsluiting kan geven. Bruine ratten hebben een hele slechte sluitspier en poepen en piesen overal waar ze lopen wat een behoorlijke bevuiling en stank kan opleveren, ook hebben ze een onder hun buik een bepaald soort smeer “buiksmeer”wat je te zien krijgt op veel belopen paden en routes, dit is dan een bruin/zwart spoor.

Bestrijding: De bestrijding van bruine ratten bestaat uit drie elementen namelijk: Hygiëne, weringsmaatregelen en bestrijding met chemische middelen en met vallen. De hygiëne is enorm belangrijk, wanneer u ervoor zorgt dat uw huis netjes opgeruimd en schoon is en de tuin netjes aan kant is, geen overbodig eten in de tuin ligt zoals brood voor vogels of vet ballen met graan dan heeft de bruine rat een minimum aan voedsel en aan nest en schuil ruimten. Weringsmaatregelen zijn net zo belangrijk want wanneer er een bestrijding heeft plaats gevonden tegen bruine ratten en er gebeurt niets aan de gaten en kieren  waardoor de bruine ratten binnen komen dan komt er vrijwel direct een nieuwe familie ratten binnen, dus op zoek gaan naar gaten en kieren in bijvoorbeeld de meterkast, onder de wasbak gaat meestal een afvoer de vloer onder en andere doorvoer openingen nakijken en dichtmaken.De bruine rat komt in steden meestal uit een kapot riool, wanneer u dit opzoekt en laat maken is het meestal voldoende.  Bestrijding van bruine ratten die dan al binnen zitten is noodzakelijk en kan met rattenklemmen en rattenvergif op basis van graan, haver of vet.Bestrijding van de huismuizen die dan al binnen zitten is noodzakelijk en kan met muizenklemmen en muizenvergif op basis van graan, haver of vet. U kunt dit het beste laten doen door een goed ongediertebestrijdingsbedrijf, bijvoorbeeld Hexapoda Ongediertebestrijding vof., wanneer u hier informatie over wilt hebben vul dan het onderstaand formulier in en mail dit dit naar ons en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een op maat gemaakt ongediertebestrijdingsplan te maken met u en voor uw bedrijf.