UIterlijk: Het imago (het volwassen exemplaar) van de Duitse Wesp is zwart en vel geel gestreept, ze hebben een slanke bouw en hebben een zogenoemd wespen taille, op de kop hebben ze twee zwarte antennen welke geknikt tot naast de kop komen, de lengte van de Duitse Wesp is 10 tot 15 mm. De Koningin van de wespen legt een eitje waar een wit-gele larve zonder poten, deze larve wordt gevoerd door de werksters en gaat na +/- 1,5 week verpoppen en veranderd dan in een wesp.

Ontwikkeling: Het leven van een Duitse Wesp duurt de gehele zomer en is dus sterk afhankelijk van de temperatuur, de koninginnen overwinteren en leven dus meerdere seizoenen. De wesp maakt een volledige ontwikkeling door, dit houdt in dat de Koningin legt een eitje en hier komt na 7 tot 10 dagen een larve uit deze larve eet gedurende 1 à 2 weken en dan gaat deze verpoppen, het popstadium duurt 1 à 2 weken, dan knaagt de kleine wesp zelf een weg naar buiten en is er weer een wesp meer bij.
Het verschil tussen werksters en koninginnen is dat de werksters onvruchtbare vrouwtjes zijn en de koninginnen zijn vruchtbare vrouwtjes, de mannetjes komen voort uit onbevruchte eitjes. Aan het begin van het jaar worden er vrij kleine raten gebouwd waar de wesp zich niet volledig kunnen ontwikkelen, hierdoor worden deze wespen werksters, later in het jaar worden de raten groter gebouwd waar de wesp zich wel goed in kan ontwikkelen en de wespen die hier uit komen worden dan ook de nieuwe koninginnen.

Leefwijze: De Duitse Wesp is een sociaal insect en leeft in een staat, zo`n wespenstaat begint met 1 koningin in het voorjaar en kan aan het einde van een zomer ongeveer 5.000 indivuduen tellen, elke wesp weet direct wat zij moet doen. De werksters halen voedsel en voeren dit aan de larve en wespen in het nest, maar er worden ook bouwstoffen verzameld schraapsel van hout, aarde en wat speeksel vormt een soort papierachtig papje en dit gebruiken ze dan ook om het nest te vergroten.

Bestrijding: Een bestrijding van Duitse Wesp is wel degelijk gevaarlijk omdat tijdens deze bestrijdingsactie de wespen massaal uit hun nest kunnen komen en kunnen gaan steken. Er zijn mensen die na 1 wespensteek al problemen krijgen, maar het over grote deel geldt dat tussen de 15 en 20 wespensteken dodelijk kan zijn.

De bestrijding van Duitse Wesp kan dan ook het beste overlaten aan de specialist op dit gebied, bijvoorbeeld aan Hexapoda Ongediertebestrijding vof. U kunt dan het contactformulier aanklikken en invullen dan nemen wij contact met u op.

 

Bijen>

De Honingbij

Algemeen

Bijen zijn zeer nuttige beestjes, ze zorgen voor bestuiving van planten en cultuurgewassen en ze maken honing. Bijen steken niet gauw, maar ze kunnen het wel!

Uiterlijk

  • de honingbij komt in ons hele land voor, ze leven in volken;
  • bijen hebben een volledige gedaante verwisseling (ei, larve, pop, volwassen insect);
  • de hoofdkleur is bruin, en ze zijn circa 1,2 tot 1,5 cm groot;
  • de koningin is haast 2 cm;
  • ze eten stuifmeel en nectar van bloemen, hiermee worden ook de larven gevoed.

 

Verspreiding

Als zich jonge koninginnen in een nest ontwikkeld hebben, verzameld de oude koningin circa de helft van het volk en gaat zwermen. Dit zijn de zwermen die je in de zomer wel eens kunt zien en horen. Deze bijen zijn dan opzoek naar een nestplaats. Soms kunnen ze ook tijdelijk (maximaal enkele dagen) in een boom, heg of iets dergelijks “hangen”. Totdat ze een geschikte nestplaats gevonden hebben. Zo’n nestplaats is dan vaak een schoorsteen, een spouwmuur, een holle boom of zoiets.

Hinderlijk

Soms is de uitgezochte nestplaats van zo’n bijenvolk zeer hinderlijk. En is het wenselijk dat het verwijderd wordt. Als het volk ergens hangt dan geven wij dat door aan een imker die dan zo’n volk komt “scheppen”. Als zo’n volk op een plaats zit waar een imker niet bij de koningin kan, en het is hinderlijk dat ze daar zitten dan kunnen we een bestrijding uitvoeren.

Behalve de mannetjes overwinteren alle bijen, het is dus niet zoals bij wespen die ’s winters dood gaan (op de jonge koninginnen na)

 

Bestrijding

 

De bestrijding van Bijen kan u het beste overlaten aan de specialist op dit gebied, bijvoorbeeld aan Hexapoda Ongediertebestrijding vof. U kunt dan het contactformulier aanklikken en invullen dan nemen wij contact met u op.

 

Hommels>

Algemeen

Hommels zijn zeer nuttige beestjes, ze zorgen voor bestuiving van planten en cultuurgewassen en ze maken honing. Hommels steken niet gauw, maar ze kunnen het wel!

Uiterlijk

  • de hommel komt in ons hele land voor, ze leven in volken;
  • hommels hebben een volledige gedaante verwisseling (ei, larve, pop, volwassen insect);
  • de hoofdkleur is verschillend zwart, geel, oranje, en ze zijn circa 1 tot 3 cm groot;
  • de koningin is haast 2 tot 3,5 cm;
  • ze eten stuifmeel en nectar van bloemen, hiermee worden ook de larven gevoed.

 

Verspreiding

De koningin zoekt in het voorjaar een mooi plaatsje waar zij haar nest kan beginnen, zo’n nestplaats is dan vaak een schoorsteen, een spouwmuur, een holle boom of in een vogelhuisje.

Hinderlijk

Soms is de uitgezochte nestplaats van zo’nhommelvolk zeer hinderlijk. En is het wenselijk dat het verwijderd wordt. Als zo’n volk op een plaats zit waar een imker niet bij de koningin kan, en het is hinderlijk dat ze daar zitten dan kunnen we een bestrijding uitvoeren.

 

Bestrijding

 

De bestrijding van Hommels kan u het beste overlaten aan de specialist op dit gebied, bijvoorbeeld aan Hexapoda Ongediertebestrijding vof. U kunt dan het contactformulier aanklikken en invullen dan nemen wij contact met u op.