Algemeen

Het zilvervisje leeft over de gehele wereld, en komt regelmatig in gebouwen voor. Het zilvervisje kan gemakkelijk verward worden met het ovenvisje. Voor het uiterlijk van het ovenvisje kunt u op de site van het ovenvisje meer vinden.

Uiterlijk

Het zilvervisje is zilverachtig van kleur en het heeft lengte van  7 tot 12 mm. Het lichaam van het zilvervisje is bedekt met fijne schubben en heeft de vorm van een “worteltje” met twee lange antennen aan de kop en 3 aanhangsels aan het achterlijf. Het zilvervisje maakt snelle slangachtige bewegingen.

Ontwikkeling

  • onvolledige gedaanteverwisseling;
  • eitjes hebben een lengte van 0,5 tot 1,0 mm lang;
  • eistadium duurt ongeveer 28 dagen;
  • larvenstadium: de nimfen vervellen circa 8 a 9 maal;
  • de ontwikkeling van eitje tot zilvervisjes duurt circa 3  tot 4 maanden;
  • de levensduur is ongeveer 2 tot 3 en afhankelijk van temperatuur en de vochtigheid.

Leefwijze

Zilvervisjes zijn lichtschuw. Voorkeur voor hoge rel. luchtvochtigheid 75 % of meer.
Overdag verbergen zij zich op donkere plaatsen, naden en kieren van gebouwen.
Ze kunnen meerdere weken zonder water en eten. Zilvervisjes kunnen makkelijk versleept worden van het ene pand naar het andere. Dit gebeurd onder andere met het verplaatsen van papier, kranten, dozen en dergelijke. Hun voedsel bestaat uit zetmeelhoudende producten, bijvoorbeeld stijfsel dat is gebruikt om behang op te plakken, of vochtig half vergaan behangpapier. Dit dieet wordt aangevuld met eiwitten in de vorm van kleine, dode insecten en bepaalde soorten lijm die gebruikt wordt bij het inbinden van boeken. De meest gunstige temperatuur voor volwassen zilvervisjes ligt tussen de 21 en 29 C. Bij temperaturen beneden de 10 C vindt er geen enkele activiteit plaats; boven de 35 C sterven alle stadia van het zilvervisje.

Schade

Schade aan papier, boekbanden en behang.

Wering

Voldoende ventileren, lage luchtvochtigheid (50 % of lager), en temperatuur zo koel mogelijk.

Bestrijding

De bestrijding van Zilvervisjes kan u het beste overlaten aan de specialist op dit gebied, bijvoorbeeld aan Hexapoda Ongediertebestrijding vof. U kunt dan het contactformulier aanklikken en invullen dan nemen wij contact met u op.

 

Ovenvisje>

Algemeen

Het ovenvisje komt regelmatig in verwarmde gebouwen voor. Het ovenvisje kan gemakkelijk verward worden met het zilvervisje. Voor het uiterlijk van het zilvervisje kunt u op de site van het zilvervisje meer informatie vinden.

Uiterlijk

Het ovenvisje is vleugelloos met een lengte tot circa 12 mm. Het lichaam is bedekt met fijne schubben, twee lange antennen aan de kop en 3 lange aanhangsels aan het achterlijf. Het ovenvisje is grijsachtig van kleur en duidelijk gespikkeld aan de rugzijde.  en kruipt met snelle slangachtige bewegingen. Hieronder ziet u tabel waarin de verschillen tussen het ovenvisje en het zilvervisje zijn aangegeven.

Ontwikkeling

  • onvolledige gedaanteverwisseling;
  • eieren circa 1 x 0,8 mm, worden in hoopjes afgezet, bij temperaturen beneden de 22 C komen de eitjes niet uit;
  • larvenstadium: de nimfen vervellen tot 13 maal;
  • Levensduur circa 2 tot 3 jaar afhankelijk van temperatuur en vochtigheid.

Leefwijze

Ovenvisjes zijn lichtschuw. Voorkeur van luchtvochtigheid 33 % of meer. Overdag verbergen zij zich op donkere plaatsen, naden en kieren van gebouwen. Ovenvisjes kunnen makkelijk versleept worden van het ene pand naar het andere, met producten en materialen. Hun voedsel bestaat voornamelijk koolhydraten zoals zetmeel, suikers. Dit dieet wordt aangevuld met eiwitten in de vorm van kleine, dode insecten en bepaalde soorten lijm die gebruikt wordt bij het inbinden van boeken. De meest gunstige temperatuur voor volwassen zilvervisjes ligt tussen de 32 en 38 C.

Schade

Schade aan papier, boekbanden, behang en producten van synthetisch materiaal zoals kleding, wandbedekking en dergelijke.

Wering

Proberen de temperatuur zo laag mogelijk houden.

Bestrijding

De bestrijding van Ovenvisjes kan u het beste overlaten aan de specialist op dit gebied, bijvoorbeeld aan Hexapoda Ongediertebestrijding vof. U kunt dan het contactformulier aanklikken en invullen dan nemen wij contact met u op.